Friday, 30 January 2009

3d plugin - Firefox !!!!!!!!


Πατήστε κλικ για μεγέθυνση
Πρέπει να φοράτε 3D Anaglyph γυαλιά red/cyan


Enjoy surfing three-dimensional, stereoscopic and anaglyph web.
Z3D creates impressive 3D text animations.

A new way to surf the web. Wear you 3D anaglyph glasses and web pages will gain the third dimension.
Just click "Z3D" on the status-bar to activate the anaglyph effect. Click again to turn it off.
You can choose between Red-Cyan, Red-Blue and Red-Green glasses.

This is probably the useless Firefox Extension ever written...
but I bet you'll try to touch the fonts coming out your monitor.

download here

Friday, 23 January 2009

Οι νέες τηλεοράσεις παίρνουν τη ρεβάνς


Παίζοντας κάποτε με τις λέξεις, ο διάσημος κωμικός, Ερνι Κόβατς, τη δεκαετία του '50, ισχυρίστηκε πικρόχολα πως η τηλεόραση αποκλήθηκε medium (ενικός του media) επειδή δεν ήταν ούτε ωμή ούτε καλά ψημένη... Αυτό αληθεύει ακόμα, παρ' όλο που τουλάχιστον αλλάζει προς το καλύτερο, καθώς το μέσον, επιτέλους, ξεφεύγει από τη γροθιά των αναμεταδοτών δικτύου και των εταιρειών καλωδιακής. Κι αυτό γιατί, επιτέλους, η τρισδιάστατη τηλεόραση (3D) είναι έτοιμη να προσφερθεί για τη ζώνη της υψηλής τηλεθέασης.

Πρόσφατα, οι επισκέπτες του σόου Ηλεκτρονικά για Καταναλωτές (Consumer Electronics Show - CES) στο Λας Βέγκας είδαν πολλές νέες τεχνολογικές τάσεις να συγκλίνουν σε μία τηλεόραση. Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται για να παίξει κανείς βιντεοπαιχνίδια ή DVD, οι νέες συσκευές τηλεοράσεων βγαίνουν με ολοκληρωμένους browsers και ευρυζωνικές συνδέσεις -έτοιμες να κατεβάσουν βίντεο απευθείας από online πηγές όπως τα Hulu και Youtube. Ετσι, δεν χρειάζεται πια να βλέπεις ένα βιντεάκι από το Ιντερνετ σε μια οθόνη υπολογιστή όταν η 52 ιντσών (HDTV) μπορεί να κάνει πολύ πιο καλή δουλειά. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων μαθαίνουν άλλα κόλπα, τελειοποιημένα από τις κινηματογραφικές ταινίες και τους δημιουργούς υπολογιστών. Ο στόχος είναι να δώσουν στους καταναλωτές μια ακόμα πλουσιότερη εμπειρία τηλεθέασης από εκείνη που είχαν σε μια τηλεόραση υψηλής ανάλυσης. Την πιο δυνατή βοή στο CES φέτος προκάλεσαν κατασκευαστές αποφασισμένοι να φέρουν ολοκληρωμένα τρισδιάστατα εφέ στο σαλόνι μας. Αρκετά χρόνια πριν, η τελευταία τηλεόραση είχε χαιρετιστεί ως «έτοιμη HDTV», τώρα μια χούφτα δημιουργών τηλεόρασης διαλαλούν μοντέλα που είναι «έτοιμα 3D». Ιδού μερικά από τα νέα προϊόντα: η 3D HDTV της Mitsubishi, το 65 ιντσών μοντέλο που ονομάζεται LaserVue, βγαίνει στο εμπόριο το καλοκαίρι και η 103 ιντσών πλάσμα της Panasonic που δείχνει 3D video και ένα μηχάνημα που παίζει Blu-ray (η Panasonic φτιάχνει ένα εξουσιοδοτημένο κέντρο για να βοηθήσει τα στούντιο του Χόλιγουντ να μετατρέψουν τις αναπτυσσόμενες πολύ συζητημένες 3D ταινίες σε 3D ταινίες Blu-ray). Την ίδια ώρα, η Dolby Laboratories, διάσημη για την τεχνολογία της στην ακουστική, βρίσκεται, και αυτή, σε διαπραγματεύσεις με κινηματογραφικά στούντιο και δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, σε μια προσπάθεια να φέρουν την 3D στα σπίτια. Η Dolby είναι ήδη ένας πολύ σπουδαίος προμηθευτής στους κινηματογράφους. Η «οικιακή» εκδοχή της εταιρείας δουλεύει με κάθε 3D έτοιμη τηλεόραση συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα που να παίζει Blu-ray.

Τον περασμένο Αύγουστο, περίπου 80 εταιρείες υπέγραψαν για μια Κοινωνία Κινούμενης Εικόνας και Μηχανισμών Τηλεόρασης (Society of Motion Picture and Television Engineers), όταν συγκεντρώθηκαν για να θέσουν τα στάνταρντ για την 3D τηλεόραση. Πολλοί θεωρούσαν ότι η 3D τηλεόραση θα βρισκόταν στα σαλόνια των σπιτιών μας με την αλλαγή της χιλιετίας. Ο πιο αισιόδοξος είναι έτοιμος να στοιχηματίσει ότι τώρα η 3D στο σπίτι είναι μια πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι, αντίθετα με την προηγούμενη φορά, το Χόλιγουντ είναι απελπισμένο να βρει κάτι -οτιδήποτε- που να μπορέσει να ξαναζωντανέψει τη λάμψη του που φθίνει, εξαιτίας της κατάρρευσης των πωλήσεων των οικιακών συσκευών DVD. Οι γρήγορα εναλλασσόμενες ταινίες 3D, σε πακέτα για οικιακή χρήση, θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στις προσευχές των κινηματογραφικών στούντιο.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2009

Tuesday, 13 January 2009

Έτοιμη να κατακλύσει την αγορά η τρισδιάστατη τεχνολογία


Οι συσκευές τρισδιάστατης οπτικοποίησης έχουν κατακλύσει τη φετινή Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών (CES). Από κάμερες web μέχρι βιντεοπαιχνίδια και συστήματα home theater, πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων στοιχηματίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξέλιξη από την εποχή των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας.



Στη φετινή CES φιλοξενήθηκε η πρώτη τρισδιάστατη μετάδοση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στα κολέγια της Οκλαχόμα και της Φλόριδα.

Το επί δεκαετίες φλερτ του Χόλιγουντ με την τρίτη διάσταση συνοψίζεται στη δήλωση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθετη, Τζέιμς Κάμερον: «Μη ξεγελιέστε, το 3D δεν είναι πια κάποιο κόλπο» κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικιακού συστήματος ψυχαγωγίας της Panasonic, που περιλαμβάνει home theater και τηλεόραση τρισδιάστατης τεχνολογίας, υψηλής ευκρίνειας. Στα τέλη του 2009, ο Κάμερον θα παρουσιάσει το Avatar, τη νέα του ταινία, εξ' ολοκλήρου γυρισμένη σε 3D.

Όλο και περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ εξοπλίζονται με μηχανήματα προβολής τρισδιάστατων ταινιών, αν και η επέκταση της τεχνολογίας αυτής στο οικιακό περιβάλλον ενδέχεται να απέχει αρκετά ακόμη από την εμπορική αξιοποίηση της. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι η απουσία ενός σταθερού τρόπου κωδικοποίησης του τρισδιάστατου περιεχομένου, γεγονός που αποτρέπει τα κινηματογραφικά στούντιο από την μαζική παραγωγή τρισδιάστατων ταινιών.

Η τηλεόραση 3D υψηλής ευκρίνειας, 103 ιντσών, της Panasonic απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στη φετινή έκθεση, η εταιρεία ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας της τηλεόρασης. «Εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα καθιερωθεί ένα ενιαίο format», δήλωσε ο Νταν Ταργουότερ. «Η Panasonic ενδιαφέρεται να κυκλοφορήσει την αγορά την τηλεόραση με συγκεκριμένα πρότυπα. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία όχι μόνο των κατασκευαστών, αλλά και των παραγωγών του περιεχομένου».

Επιπλέον, υπάρχει το μικρό πρόβλημα με τα γνωστά τρισδιάστατα γυαλιά. «Δε νομίζω ότι η τεχνολογία αυτή θα αναπτυχθεί σε εμπορικό επίπεδο μέχρι οι εταιρείες να παράγουν τέτοιο περιεχόμενο χωρίς να χρειάζονται τα γυαλιά» ανέφερε ο Πόλ Γκανιόν, αναλυτής της εταιρείας ερευνών αγοράς DisplaySearch. «Έχουμε δει κάποια demos χωρίς γυαλιά, υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια βελτίωσης».

Η φετινή CES συνέπεσε με μια άλλη μεγάλη πρωτοβουλία τρισδιάστατης τεχνολογίας, τη μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Οκλαχόμα - Φλόριδα σε τρισδιάστατο περιβάλλον, σε περίπου 80 κινηματογραφικές αίθουσες σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ. «Χρειαστήκαμε οκτώ χρόνια» δήλωσε ο Μπαντ Μάγιο, διευθύνων σύμβουλος της Cinedigm Digital Cinema Corp., μιας εταιρείας που επιδιώκει τη μετατροπή των κινηματογραφικών αιθουσών σε κέντρα ψυχαγωγίας τριών διαστάσεων, όπου θα προβάλλονται αθλητικοί αγώνες, συναυλίες και άλλα γεγονότα σε τρεις διαστάσεις.

"Έχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη μετατροπή των αιθουσών σε όλη τη χώρα, και έχουμε κατασκευάσει δορυφορικό δίκτυο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας».

Τα εισιτήρια στις 80 αίθουσες που προβλήθηκε ο αγώνας είχαν εξαντληθεί πολύ πριν την πραγματοποίηση του, αν και κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για την μελλοντική του επιτυχία.

Το μέλλον είναι λιγότερο αβέβαιο όμως για την αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. «Φέτος είναι η χρονιά που η τεχνολογία 3D θα γίνει η επικρατούσα τάση», δήλωσε ο Ούγιες Ντεσάι, αντιπρόεδρος της εταιρείας Nvidia, εταιρείας παραγωγής των διάσημων καρτών γραφικών GeForce. «Νομίζω ότι το 3D έχει μεγάλη ευκαιρία να καταστεί κυρίαρχη τεχνολογία, κυρίως στο gaming».

Ο Τζον Τζέικομπς, αναλυτής της αγοράς φορητών υπολογιστών της DisplaySearch, συμφώνησε ότι η τρισδιάστατη τεχνολογία είναι «οπωσδήποτε εντυπωσιακή». «Η πρόκληση για εμένα είναι η δημιουργία μεγάλων αγορών για επενδύσεις. Η πρόκληση είναι η απήχηση στο ευρύ κοινό».

www.kathimerini.gr

3d Marketing

Περισσότερα από 125 εκατ. ζευγάρια γυαλιών 3D πρόκειται να μοιράσουν οι DreamWorks και PepsiCo στις ΗΠΑ με τα οποία οι καταναλωτές θα μπορέσουν να δουν ένα ειδικό trailer της νέας ταινίας "Monsters vs Aliens", που θα βγει στον αέρα κατά τη διάρκεια του Superbowl την 1η Φεβρουαρίου.

Monday, 12 January 2009

3D τηλεόραση στο σπίτι από την Panasonic

Η Panasonic πρόκειται να φέρει την πρώτη τρισδιάστατη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας στα σπίτια των καταναλωτών, όπως ανέφερε η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών.




Το σύστημα 3D plasma έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο σε ιαπωνική έκθεση, αλλά βρίσκεται για πρώτη φορά στην αμερικανική έκθεση Consumer Electronics Show.

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει μία τηλεόραση plasma 103 ιντσών και ένα Blu-ray player για να μεταφέρει τρισδιάστατες εικόνες υψηλής τεχνολογίας στους θεατές, που πρέπει να φορούν ειδικά γυαλιά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «πλέον δεν θα βλέπουμε απλώς μία ταινία, αλλά θα ζούμε την πραγματικότητά της».

Τρισδιάστατες ταινίες υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά θεωρούνταν καινοτομία, ενώ είχαν κατηγορηθεί ότι προκαλούν ναυτία στους θεατές. Πάντως, εκπρόσωποι του Χόλιγουντ που μίλησαν στο φεστιβάλ για το 3DX, το Νοέμβριο στη Σιγκαπούρη δήλωσαν: «Πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να γίνουμε το μέλλον του κινηματογράφου χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Tuesday, 6 January 2009

"Ταξίδι στο φεγγάρι" - Fly me to the moon (3D)



μπορείτε να κατεβάσετε την ταινία με εξαιρετικό χαμηλό κόστος (1.50 Euro) από την ιστοσελίδα orasisx. Πληρωμή μέσω SMS.
_________________________________________________
Ο σκηνοθέτης Μπεν Στάσεν, ο οποίος ειδικεύεται σε τρισδιάστατα θεάματα, όπως τα “Misadventures in 3D” και “Wild Safari 3D”, παρουσιάζει την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, που έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου με τεχνολογία 3-D.

Στις 16 Ιουλίου του 1969, το διαστημικό πρόγραμμα της NASA πραγματοποιούσε την πρώτη προσγείωση ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, "Μπαζ" Άλντριν και Μάικλ Κόλινς ήταν οι ήρωες της ιστορικής αυτής αποστολής.

Αυτό που δεν έγινε ποτέ γνωστό όμως, είναι πως στο ίδιο διαστημόπλοιο κατάφεραν να μπουν κρυφά τρεις θαρραλέες μύγες, που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας για πάντα.

Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο ταξίδι στο διάστημα και θα επιστρέψουν στη γη μετά από πολύ γέλιο.

Σκηνοθεσία: ΜΠΕΝ ΣΤΑΣΕΝ
Σενάριο: ΝΤΟΜΟΝΙΚ ΠΑΡΙΣ
Ηθοποιοί: ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ: , ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΚΟΨΙΔΑΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΝΟΥΝΟΣ , ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ , ΒΟΥΛΑ ΚΩΣΤΑ
Διάρκεια: 85 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής: 2008
Είδος ταινίας: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Χώρα παραγωγής: ΒΕΛΓΙΟ

Πατήστε κλικ για μεγέθυνση
Πρέπει να φοράτε 3D Anaglyph γυαλιά red-blue/cyan για να δείτε τις φωτογραφίες



















FLY ME TO THE MOON – 3D
3D Cinema: An evolution or a revolution?
Interview with film director, Ben Stassen


You have been making 3D films for special venues for over 10 years. nWave Pictures, the company you co-founded has been a leading supplier of Imax 3D films and 3D/4D special venue films, why venture into feature film production?


I first became acquainted with computer animation in 1990. From the start, I was fascinated by the long term potential of this new production tool. A computer graphic workstation is a mini Hollywood studio on a desktop. You can create an entire movie with it, and now with high speed internet you can even distribute it worldwide using the same computer.

From the start, I wanted to build nWave Pictures as a mini studio using the CGI workstation as its foundation. I was not interested in work for hire assignments. I wanted to create our own content and distribute it worldwide ourselves. In the early 1990s, we saw the first feature films being released with a lot of CG effects and digital components. At that time we decided to keep our feet on the ground and stayed away from feature film productions. Instead, we focused on a few niche markets such as ride films, Imax films and 3D/4D films for theme parks and started to finance, develop and produce such films and release them worldwide on our own. We quickly established ourselves as the leading independent supplier of specialty films worldwide. Most of the initial productions were in 2D, but in 1997 we decided that everything we produced going forward would be in 3D.

As far as making the transition to 3D feature film production is concerned, the turning point came with the release of Spy Kids III in 3D. Although the film was released in the “sub-standard” anaglyph format (red/blue), it was a huge hit worldwide. Hollywood started to take notice. But the real milestone, in my opinion, was the release of Polar Express in Imax 3D. The film grossed over $45 million in just 67 Imax 3D theaters in less than 2 months. That’s a staggering $700,000 per screen average. The feature film industry could no longer ignore the appeal of 3D.

At ShoWest in 2005, a few pioneering Hollywood filmmakers like James Cameron, Robert Zemeckis, Robert Rodriguez and George Lucas, who had already tried their hand at 3D filmmaking, came and forcefully predicted a very bright future for 3D cinema.

At the same time, the roll out of digital cinema started to take place; a prerequisite for the build-up of a 3D theater network. Several hardware companies got involved in the development of quality digital 3D systems. It is interesting to note that the head of RealD, the leading 3D system supplier, is none other than Michael Lewis. Having produced T-Rex, one of the most successful Imax 3D films of all time, Michael knew better than anyone the true grassroots appeal of 3D cinema. James Cameron and Robert Zemeckis have both also been involved in Imax 3D productions.

Seeing all the forces at play in the feature film business, we decided it was time to go for it and make the move from specialty films to 3D feature production. Thanks to the solid revenue stream generated by our 3D film library, and a little help from the new tax shelter legislation in Belgium, we were ready to tackle the challenge.



How did you select Fly Me to the Moon as a first 3D feature?


When we decided to make the move from the specialty film to feature film production, we searched for a story that could be drastically enhanced by the 3D. We wanted to make a film designed and created in 3D for 3D release only. Since we were financing the film ourselves, we had to stay within a certain budget range. But most importantly we wanted to create a truly unique 3D experience. The search for the right script took almost 2 years.

When I read Domonic Paris’ script “Fly Me to the Moon”, I knew it was perfect for us in terms of both content and form. It is the story of three tweenage flies hitching a ride on the Apollo 11 mission to the Moon. Space lends itself really well to 3D (lots of floating objects) and I wanted to create a film with stylized characters evolving in photo realistic environments. I felt we could achieve a nice balance between fantasy and reality with Domonic’s script.



Is 3D cinema here to stay or will it be another passing fad like in the early 50s and later 70s?

3D cinema has been around since the early days of moving pictures, but it is true that until now the enthusiasm for 3D film has never been more than a passing fad. We can pinpoint several issues that led to the decline of 3D cinema in the past such as the poor quality of the projection systems or the fact that the majority of the 3D films were low budget B-movies.

The advent of digital projection technologies is taking care of the technical issues of old; and to judge from the line up of 3D releases over the next couple of years, it looks like the quality of the films shown in 3D will be top notch.

Having said that, I strongly believe that the long term viability of 3D cinema will greatly depend on the feature film industry’s willingness to treat the 3rd dimension as a revolution, rather than a mere evolution. There have been several important evolutions in the history of cinema such as the transition from black and white to color. This type of change impacted the way movies were experienced by the public, but did not radically alter the way the movies were made. There has been only one major revolution in the past, namely the move from silent films to movies with sound. This not only affected the movie experience itself, it revolutionized the way films were made, from the writing to the casting, the directing and the editing.

The long-term appeal of 3D cinema requires that we drastically change the way films are made. The 3rd dimension brings about a new language of cinema. The writing, pacing, framing and lighting must be radically altered to achieve 3D immersion. Without the full immersion, I believe the audience will tire very quickly of the 3D.

Right now we are in a transitional phase. For obvious financial reasons, today very few films can be released in 3D only. Since the films currently released in 3D are not designed solely as 3D experiences, the 3D brings a nice added layer to the experience but it is not essential to the enjoyment of the film.

From our experience in producing and exhibiting 3D films in special venues, it seems very clear that the real appeal of 3D cinema over the long run does not come from the gimmicky use of in your face effects, which are fun, but rather from the sensation of total immersion, whereby the audience no longer watches a film through a window (the screen) but is transported into the filmic space itself. We don’t bring the story to the viewer; we take the viewer into the story. You want the audience to forget there is even a frame around the picture. You want them to be part of the scene.



How difficult is it to achieve 3D immersion?

It requires a totally different approach to filmmaking; it’s a new grammar of cinema. There is a lot of trial and error involved as we all need to learn how to speak this new language. We have not even scratched the surface of what is possible. But that’s the fun part. When it works though, it’s magic! Making 3D films for special venues has been a great learning process. When you make a 3D film for a theme park for instance, it’s all about the immersion: more often then not you don’t even try to tell a story and if there is one, it is very simple.

With “Fly Me to the Moon” on the other hand, it is all about the story and telling this story in a new and original way. You use the 3D immersion as way to position the viewers and take them along on a space adventure of the third kind…

Having flies as the main characters help a lot as it enables me to explore this approach of “windowless” filmmaking in ways I was never able to before. The characters have very little direct interaction with their environment. They fly around a lot, so does the camera. By doing so, I want the viewers to become the flies on the wall.



So this time around, 3D cinema should have a future?

I certainly hope so, we have bet the house on it! But there are still challenges ahead. Three conditions have to be met for 3D to have long-term appeal.

The projection quality has to be top notch. The advent of digital projection hardware is clearly the answer. The one remaining issue is the image brightness. Less than 50% of the light leaving the projector lamp reaches our eyes due to the filtering process. We need more powerful digital projection systems to be able to show our 3D films on the biggest screens possible. The technology is improving constantly;
I don’t see this as a real problem.

Content is key. We need to see a steady supply of films designed and created in 3D for 3D only release. Every major studio seems to have 3D projects in the pipeline, so I don’t think this will be an issue.

The biggest challenge though comes from the exhibition side of the business. Exhibitors are fueling the 3D revolution. A lot of the major players worldwide have committed substantial capital expenditure to be able to play 3D films in their multiplexes. They are doing this right now, even though the supply of 3D films is still relatively limited. A lot of exhibitors really believe in 3D, which is great. However, the long term viability of the 3D out-of-home film exhibition will depend on our ability as filmmakers and exhibitors to deliver truly immersive 3D experiences. The design of the theater is the single most important factor in achieving full immersion. You need a wall to wall and floor to ceiling screen. The theater must have stadium seating with a steep rake; you want the viewer as close to the screen as possible, where everyone is seated in front of the screen. You don’t want anybody on the side or looking up at the screen.

A lot of the newer stadium seating theaters are already adequate for a good 3D experience, but in the long run I hope exhibitors will build specialty 3D venues with taller screens as the wide aspect ratio is not optimal for 3D. We don’t necessarily need giant screens to enjoy good 3D, but the right all around proportions and theater design are key.